събота, юни 18, 2011

Фотонамигване към 20 милиона лева


       Вестник "МОНИТОР"
       Даниела Димитрова Площадът пред Централна гара ще бъде открит в Деня на София - 17 септември, съобщи пред "Монитор" зам.-кметът по инвестициите и строителството Ирина Савина.
Подлезът е изцяло обновен, така че хората да се чувстват комфортно, докато чакат влака. Зелената площ е разширена, ще има нови пейки, чешмички и лампи.
Настилката на площада и по стълбите е от павета, които са досущ като жълтите плочки по булевард "Цар Освободител". Изработени са по специална поръчка на столичната община в Германия. Фирмата-производител няма жълти павета в асортимента си и ги е направила само за софийската жп гара. Идеята е да приличат на тези от емблематичното за София ларго, разкри Савина. Паважът на Ротондата обаче е изработен от различни по големина и форма парчета. Той няма да се пързаля, защото в рецептата за изработването му има по-малко порцелан, отколкото от този на булеварда. Жълтите плочки имат 100 години гаранция, а цветът им ще се запази, даже да се изтърка най-горният им слой.
След ремонта на Ротондата до всички нива е осигурен достъп за инвалиди, като са монтирани десет асансьора до всяка стълба и вход. Пригодени за хора с увреждания са всичките четирите нови тоалетни. На стълбите към подлеза, които са направени с площадки за почивка, пък са сложени и тактилни ленти за незрящи хора.
Общо четири фонтана ще работят на предгаровия площад, щом бъде открит. Вода ще блика от един шадраван в центъра на откритото пространство, а два ще работят в покритата част. Още един фонтан ще има и в детския кът. Отделението за малчуганите ще се направи от фирмата, която ще отвори заведение зад сегашната спирка на автобусите на "Мария Луиза". Идеята е да има място за занимавка на децата, докато мъжът пие бира, а жената пазарува.
Водната стена, която е работела през 70-те години, е възстановена, като водата ще бъде осветена в различни цветове.
130 магазина със собствени санитарни възли и осем бара има вече на долното и горното ниво на предгаровия площад, чиято обща площ е 25 000 квадратни метра. Преди ремонта на територията на Ротондата работеха шест магазина, сладкарница и много незаконни сергии за закуски, които сега са махнати. Тепърва общината ще реши по какъв начин модерните търговски помещения ще се дават под наем.
За ремонта на Ротондата е ангажиран проектантски колектив от 60 души, който се оглавява от арх. Милан Добрев и проектантите на предишния площад - архитектите Снежа Даскалова и Олга Станева. Те са работили и по укрепването на конструкцията на гарата, която беше в окаяно състояние. Първата гара е правена още през 1884 година, а реконструкция е правена чак за 9 септември 1974 година, когато за пръв път е открит и предгаровият площад.
Централната гара е емблематична за София и модернизацията й е много важна. Ремонтът трябваше да приключи да края на годината, но вложихме много усилия, за да бъде готова именно за Деня на София, обясни Савина.

Софиянци ще се разхождат на Централна гара по специални жълти павета като на емблематичния булевард "Цар Освободител".

Четири фонтана ще работят на ремонтирания предгаров площад.

         11.09.2006 г.Вестник "ДНЕВНИК"
11 юли 2010

Столичният общински съвет да предостави подлеза "Ротонда" пред Централна гара на министерството на транспорта. Това предложение е направил премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството (на 7 юли), става ясно от неговата стенограма.

На заседанието освен ресорният министър Александър Цветков присъстват и кметът на София Йорданка Фандъкова и областният управител на столицата Данаил Кирилов.

Идеята на Борисов е министерството на транспорта да подготви договор, с който да даде на концесия Централна гара и площада пред нея, за да може "новият концесионер да може да оправи предграровия площад и самата гара".

"Господин премиер, ние вече работим по този въпрос и имаме пълно съвпадение на интересите и мненията, така че това ще се случи близките дни", гарантира министърът на транспорта.

"На последната сесия на Столичната община да се разгледа този въпрос на заседание на Общинския съвет, и ние също ще имаме готовност, като Росен Желязков (бел. ред - секретар на Министерския съвет) и министър Цветков да го отработят", нарежда премиерът, с което темата приключва.

В подлеза на софийската Централна гара има 130 павилиона със собствени санитарни възли, които пустеят повече от четири години, тъй като Столичната община не може да намери наематели за тях. Търговските площи бяха монтирани при ремонта на подлеза, който беше направен на два етапа в период 2002- 2006 г. Тогава обновяването на подлеза струваше на общината около 20 млн. лв.Вече 5 години този площад се нарича "пикалник"!
130 магазини пустеят и голяма част от направеното започва да се руши..
Може би се чака да спадне драстично цената......


Но кой да ти каже?

Даже и тя мълчи!

Няма коментари: